Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Ανοιχτοί λογαριασμοί με το ρατσισμό

«Ο Τόμι δεν ήθελε να μου μιλήσει. Στην αρχή δε με κοιτούσε καν. Πουθενά δεν κοιτούσε. Η φωνή του ήταν σιγανή, σχεδόν παιδική. Μόνο όταν φτάσαμε στη νύχτα – στη νύχτα που τον πυροβόλησαν – η φωνή του δυνάμωσε. Μιλούσε γρήγορα και θυμωμένα. Συνέχισε όμως να μην κοιτάει πουθενά. Το ένα του χέρι χάιδευε συνεχώς το άλλο. Μόνο κάποιες στιγμές το δεξί του χέρι έφευγε, υψωνόταν και γινόταν «ομπρέλα» στο σημείο όπου είναι ακόμη φυτεμένη η σφαίρα. Οι γιατροί δε διακινδυνεύουν να του βγάλουν τη σφαίρα από το κεφάλι κι αυτός δεν μπορεί να το πάρει απόφαση. Τον ενοχλεί. Δεν μπορεί να καταλάβει γιατί βρέθηκε εκείνο το βράδυ στο δρόμο του Καζάκου. Γιατί δεν έτρεξε όταν είδε το όπλο να τον σημαδεύει στο κεφάλι. Και ο Θεός τι έκανε; Γιατί τον άφησε απροστάτευτο; Γιατί τον άφησε να έρθει στην Αθήνα; Γιατί δεν τον έσπρωξε να φύγει μια ώρα αρχύτερα για το Λονδίνο, αφού εκεί ήθελε από την αρχή να πάει; Τώρα όλα μπερδεύτηκαν. Όλα σταμάτησαν. Και τα όνειρα και τα σχέδια. Ακόμη κι η ηλικία του σταμάτησε τη νύχτα που τον πυροβόλησαν. Πόσων χρονών είσαι, Τόμι;, τον ρώτησα. Ήμουν τριάντα όταν ο άνθρωπος αυτός με πυροβόλησε. Από τότε έχουν περάσει έξι χρόνια.»

Το πιο πάνω απόσπασμα είναι από τον πρόλογο στη συνέντευξη του Τόμι Κόφι Μάρκους στο Σταύρο Θεοδωράκη, που περιλαμβάνεται στο βιβλίο «Ο δρόμος για την Ομόνοια». Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου γράφει: «Το φθινόπωρο του 1999 ο Τόμι, ο Τίμοθι και άλλοι επτά άνθρωποι έπεσαν πυροβολημένοι στους δρόμους γύρω από την Ομόνια. Ήταν «ξένοι» και το θέμα έφυγε γρήγορα από τα πρωτοσέλιδα και τα δελτία. Η Αθήνα όμως, η Ελλάδα ολόκληρη, συνεχίζει να έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με το ρατσισμό...»

Στις 20 Ιουλίου 2010, στο κέντρο της Λευκωσίας, δύο «ξένοι» βρέθηκαν στο δρόμο πορείας και προπηλακίστηκαν. Λίγο αργότερα, ένας άλλος «ξένος» δέχτηκε επίθεση από ομάδα προσώπων. Για να γλυτώσει έπεσε σε διερχόμενο αυτοκίνητο. Οι φασίστες συνέχισαν να τον χτυπούν. Το θέμα πέρασε από μερικές εφημερίδες και δελτία ειδήσεων. Θα προσπεραστεί γρήγορα. Η Λευκωσία, όμως, η Κύπρος ολόκληρη, έχει πια ανοιχτούς λογαριασμούς με το ρατσισμό. Πρέπει να τους κλείσουμε, όσο είναι καιρός.

7 σχόλια:

  1. Όταν διαβάζω τοποθετήσεις όπως αυτή σε κυπριακά ιστολόγια αναρωτιέμαι γιατί να μην υπάρχουν εφημερίδες, έντυπα ή κανάλια τέτοιας οπτικής στην Κύπρο;
    Γιατί να γράφονται σε κάποιες προσωπικές "γωνιές" στο ίντερνετ και να μην φτάνουν ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΥΤΙΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ;

    Ο ρατσισμός δυστυχώς έχει κερδίσει αυτά τα πόστα και η μάχη εναντίον του θα είναι δύσκολη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗ ΣΤΟΥΣ 15 ΤΗΣ ΑΡΙΑΣ ΦΥΛΗΣ!
    15 άξιοι απόγονοι του Λεωνίδα, γαλουχημένοι με τις αρχαιοελληνικές ιδέες και αξίες, με περίσσιο θάρρος και ανδρεία, φυλάσσοντας Θερμοπύλες και φωνάζοντας με στεντόρια φωνή ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ, πολεμώντας υπερ πίστεως και πατρίδος, κατάφεραν να νικήσουν τον μεγάλο εχθρό...ένα νιγηριανό φοιτητή!

    "Λεν πως ειναι Έλληνες, πως είναι δημοκράτες, απόγονοι του Πέρικλη, ζήτω οι αυταπάτες"
    Panx Romana

    To υπόλοιπο δαμέ:
    http://steki-dromou.blogspot.com/2010/07/15.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εδώ στην ξένη χώρα
    αχ τι στεναχώρια
    Τι θα φάω τι θα πιω
    τι θα στείλω στο χωριό
    οι γυναίκες είναι χύμα
    Καίγομαι σαν τις κοιτώ
    δεν με θέλουν κι είναι κρίμα

    Εδώ στην ξένη χώρα
    αχ τι στεναχώρια
    Κάθε βράδυ στον σταθμό
    τριγυρίζω για να πω
    μια κουβέντα σ' ένα φίλο
    Κι αν μια νύχτα δεν τον βρω
    μοιάζω με χαμένο σκύλο

    Εδώ στην ξένη χώρα
    αχ τι στεναχώρια
    Θα γυρίσω στο χωριό
    δεν αντέχω δεν βαστώ
    τι κορμί βασανισμένο
    Ψάχνω νά'βρω αδερφό
    κι όλοι με φωνάζουν ξένο

    Γ. Σκούρτης


    Αφού είναι τόσο μάγκες
    τόσο λεβέντες

    ας βγουν να πουν: Εγώ το έκανα.
    Να αποδείξουν αυτό που αυτοαποκαλούνται.

    Αλλά..

    Παλιοπουττίτσες έχουμε δει πολλές
    με μουσάκια
    τσιγαράκια
    φανελλάκια
    που φωνάζουν συνθηματάκια
    και κοιμούνται στης μάνας τους.

    Αφού είστε μάγκες κάμετε μια καταδρομική στους Τούρκους ρε ραβιόλες
    Πηγαίνετε να σβήσετε τη σημαία από τον Πενταδάκτυλο (για παράδειγμα)
    μητρίτσες
    συλληφθείτε και κάμετε απεργία πείνας μέχρι λιποθυμίας
    τροτόζες της Λαμίας


    Τέλος πάντων,
    Όπως το λέτε είναι Νάσια
    Ανοχή στους φασίστες ΤΕΛΟΣ.

    Ηλίθια κοινωνία..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το πρόβλημα δεν είναι οι 5 οι 10 οι 15 που στοχοποίησαν τον Νιγηριανό συμπολίτη. Αυτού του είδους οι ανώμαλοι ή και καμιά φορά παρασυρμένοι υπάρχουν παντού.

    Το πρόβλημα είναι πως αυτό που έγινε, έγινε στη Λεωφόρο Μακαρίου, όπου εκατοντάδες μακάριοι πελάτες έπιναν τον καφέ τους και δεν πετάχτηκαν πάνω αφ' ενός για να προφυλάξουν τον συνάνθρωπό τους και αφ' ετέρου για να πάρουν στο κατόπι τους ανώμαλους και να τους δείξουν έμπρακτα πως δεν εκπροσωπούν τίποτα και κανέναν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Symfonoi..apla den einai 10 kai 15..tha tous deite avrio sti mnimi ton isaak solomou sto paralimni..me tes faneles tou ELAM na kamnoun tous super patriotes..en syxna peristatika pou ginontai stin palia leykosia..mia fili m eide me ta matia tis na dernoun ena 3eno kai epathe shock.. en polla pou ginontai alla den thoroun pote ta fota tis dimosiotitas,isos dioti ta ypostirizoun me ti siopi tous..
    k.Pitta,an den kano lathos exete kai ekpompi sto radio..den 3ero ti styl einai i ekpompi ,apla kalo tha itan na anafernete osoi exete prosvasi ston polli kosmo tetoia gegonota.
    Konstantinos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. kai gia na sympliroso to proigoumeno post mou..
    itan o papas m persi stin ekklisia pou ginotan to mnimosino..
    meta ton pyrino logo tou ekprosopou tou ELAM olo to akroatiriop-pistoi(!) xeirokrotisan therma..
    psaxnoume na vroume stirigma-taytotita kai ama akoume ti le3i ellinas sikonete i trixa mas..kai katigoro tous anthropous ekei(kai kyrios ton papa pou tous edose vima),giati mesa stin afeleia tous oi perissoteroi,den katalavan oti ayto to pragma-kinima e3elissete gia kati epikindino gia tin koinonia mas..dioti meta tous 3enous seira tha exoun ta paidia tous apla epeidi ypostirizoun kati allo apo ayto pou epivalloun oi elamites.
    ama 3ekinisei i via den stamata.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Νομίζω πως τα πιο πάνω σχόλια αποκαλύπτουν βασικά χαρακτηριστικά της εικόνας του ρατσισμού στην Κύπρο σήμερα: ψευτομαγκιά αρρωστημένων ανθρώπων, που όμως σιγά σιγά κι ανεπαίσθητα αποκτά ερείσματα στην κοινωνία, καθώς και σε θεσμούς εξουσίας, όπως βουλή και ΜΜΕ, που σε συνδιασμό με την αδιαφορία των περισσότερων συμπολιτών μας, οδηγεί στην ενδυνάμωση και την εδραίωσή του.

    Ας έχουμε τα μάτια ανοιχτά και τ' αντανακλαστικά μας ζωντανά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή