Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

Φασισμός

«Εγώ λοιπόν διακηρύσσω πως ο Σαίξπηρ κι ο Ραφαήλος στέκονται ψηλότερα από την απελευθέρωση των χωρικών, ψηλότερα απο τα έθνη, ψηλότερα από το σοσιαλισμό, ψηλότερα από τη νέα γενιά, ψηλότερα από τη χημεία, ψηλότερα σχεδόν απ’ όλη την ανθρωπότητα, γιατί αυτοί είναι ήδη ένας καρπός, πραγματικός καρπός όλης της ανθρωπότητας και ίσως ο ανώτερος καρπός απ’ όσους μπορούν να γίνουν! Είναι η επιτευγμένη μορφή του ωραίου, χωρίς την επίτευξη της οποίας δε θα δεχόμουνα καν να ζήσω... Μα το ξέρετε, το ξέρετε λοιπόν πως (...) η ανθρωπότητα (...) χωρίς ομορφιά είναι αδύνατο να ζήσει γιατί τότε δε θα μας μείνει τίποτε να κάνουμε σ’ αυτόν τον κόσμο!»

(ΔΑΙΜΟΝΙΣΜΕΝΟΙ, Φιόντορ Ντοστογιέβσκη)


Διαμένω στην περιοχή του παλιού Στροβόλου, αυτήν που εκτείνεται περιμετρικά της εκκλησίας της Παναγίας της Χρυσελεούσας. Της παλαιότερης εκκλησίας του Στροβόλου που αποτελεί σημείο αναφοράς της γειτονιάς και του κόσμου της. Μιας εκκλησίας, συνάμα, που κουβαλά τον αέρα μιας άλλης εποχής της πόλης της Λευκωσίας, τότε που τα κτίσματα φτιάχνονταν από υλικά στο χρώμα του χώματος κι είχαν το μέγεθος του ανθρώπου, κι άρα μιας εκκλησίας που αποτελεί μέρος της ιστορίας και των αναμνήσεων του τόπου μας.

Πριν από μερικά βράδια κάποιοι συμπολίτες μου (προφανώς μέλη μιας συγκεκριμένης οργάνωσης) αποφάσισαν να δηλώσουν τα πιστεύω τους γράφοντας με σπρέι σύμβολα και συνθήματα σε τοίχους σπιτιών και καταστημάτων της περιοχής. Το ίδιο έκαναν και στους εξωτερικούς τοίχους της εκκλησίας, τους φτιαγμένους από πουρόπετρα, καθώς και στη μαρμάρινη κολώνα, αρχαιοελληνικού τύπου, που βρίσκεται στο προαύλιό της.

Δεν κρίνω τις απόψεις που ενστερνίζονται αυτοί οι άνθρωποι. Πιστεύω απόλυτα στο δικαίωμα καθενός να πρεσβεύει ό,τι θέλει κι είμαι έτοιμη να υπερασπιστώ το δικαίωμα αυτό με κάθε δύναμη. Πιστεύω, επίσης, πως όλες οι ιδέες, είτε ταυτίζονται με τις δικές μας είτε όχι, είναι ισότιμες και άξιες σεβασμού και πρέπει να εκφράζονται ελεύθερα, ώστε ελεύθερα να αξιοποιούνται ή να αντικρούονται από κάθε κοινωνία που διεκδικεί από τον εαυτό της να μην μένει στατική και στείρα, αλλά επαναπροσδιορίζοντας τα όρια και τις δυνατότητές της, να βρίσκει διαρκώς την ταυτότητά της.

Αυτό, όμως, που δεν μπορώ να δεχτώ και που με κάθε δύναμή μου θα πολεμώ, σε κάθε εκδοχή και έκφανσή του, είναι το φασισμό των πράξεων: την ιδεολογία, ανεξαρτήτως ονόματος, που μεταχειρίζεται τους ανθρώπους και τα πράγματα ως μέσα και ως εργαλεία και δεν σέβεται την κοινή βάση του πολιτισμού τους και τις βασικές αρχές που την θεμελιώνουν. Την κάθε ιδεολογία που λειτουργεί ισοπεδωτικά κι αδυνατεί ή αρνείται να προβεί σε αξιολογήσεις και διαχωρισμούς. Που εξισώνει αθώους κι ενόχους. Που δεν εξαντλεί τις δυνατότητες του λόγου, του αντιλόγου και του διαλόγου και δεν ενδιαφέρεται για ηπιότερα μέτρα. Που θεωρεί ότι κατέχει τη μόνη αλήθεια και θέλει να την επιβάλει αδιαφορώντας για τις συνέπειες.

Η αναγραφή με σπρέι στην εκκλησία της Χρυσελεούσας είναι μια τέτοια πράξη: φασιστική. Όχι εξαιτίας των όποιων ιδεών των προσώπων που την διέπραξαν, αλλά εξαιτίας της ανικανότητάς τους να διακρίνουν μεταξύ ενός τοίχου μιας οικοδομής και αυτού ενός πολιτιστικού ή και, για κάποιους, θρησκευτικού μνημείου, η αποκατάσταση του οποίου ενδεχομένως να μην επέλθει ποτέ πλήρως. Μια ανικανότητα που προδίδει πόσο ανεύθυνα κι ανόητα τα πρόσωπα αυτά είναι. Και πόσο άρα επικίνδυνα.

(Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή της Κυριακής στις 23 Αυγούστου 2009)

6 σχόλια:

  1. Συμφωνώ μαζί σου. Από τη στιγμή που δε σέβεσαι τους άλλους και τα πιστεύω τους, δεν αξίζεις του σεβασμού και της προσοχής που απαιτείς. Αλλό το να λες αυτό που θες, και άλλο το να καταστρέφεις κάτι για να διεκδικήσεις το δικαίωμά σου να το λες - που έτσι κι αλλιώς πάντα το είχες. Μέρα καλή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν η σημασία της "φασιστικής πράξης" προκύπτει απτήν ποιότητα ή την φιλοκαλία της αντίδρασης σε αυτή την πράξη;
    Μάλλον από εκεί εξαρτιέται ο φασισμός. Εχει ενδιαφέρον να συζητήσει κανείς την συνέχεια της "διάκρισης του σπρέϋ απτήν πουρόπετρα".
    τις ευχές μου για καλήν ημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι μερικές φορές που σκέφτομαι να βάλω συρματόπλεγμα γύρω γύρω από το σπίτι μου και γυαλίζοντας ένα …πολυβόλο στην αυλή μου να διακηρύξω το σπίτι μου ανεξάρτητο κράτος...
    Εδώ ο κόσμος χάνετε και ο Κυπραίος το φκιολί του..
    Φασίστες, Κομμουνιστές ,Μίξ(Κέντρο) ..Γρίβας, Μακάριος…
    Από το 1974 .. γυρεύουμε λύση..
    Και ο νούς μας εκεί ακόμα… Τα άλλα? Υπάρχουν και άλλα σε μια χώρα.
    Δεν είναι μόνο αυτό..
    Δεν λέω να ξεχάσουμε…
    Αλλα σε ένα προδότη λαό που ακόμα πιππιλά το «εσύ φταίς» τι να αξίζει άραγε?
    Φαρσοκωμωδία…
    Το καιρο που τα είχαμε δεν τα προσέχαμε..
    Τώρα…
    Τώρα γυρεύουμε εξηγήσεις..
    Ναι ..καλά!
    Γενιές μετά και ο τρελός στην τρέλα του…

    1974,1975,1976,1977…
    Φασίστες, κομμουνιστές ,Μιξ(κέντρο).. Γρίβας, Μακάριος..
    -Εσύ φταίς
    -Όχι..Εσύ φταίς

    Και το σπίτι να καίγετε.. Μα ποιος γ... το σπίτι!

    2005,2006,2007,2008…
    27,08,2009
    φασίστες, κομμουνιστές ,Μιξ(κέντρο).. Γρίβας, Μακάριος..
    -Εσύ φταίς
    -Όχι.Εσύ φταίς

    Και το σπίτι να καίγετε.. Μα ποιος γ... το σπίτι!

    Που θέλω να καταλήξω?
    Εδώ με την αμπαλατοσύνη μας σαν λαός μας έφυγε..μας πήραν την μισή πατρίδα..
    Την πουρόπετρα θα σκεφτούμε τώρα?
    Ποιος την γ..!

    Φασίστες, κομμουνιστές ,Μιξ(κέντρο).. Γρίβας, Μακάριος..
    -Εσύ φταίς
    -Όχι..Εσύ φταίς . . .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο μόνος που δε φταίει ηλίθιε Ανώνυμε είμαστε εμείς.

    Φταίει μια κοπέλλα όταν την βιάζουν γιατί φορούσε μίνι φούστα;

    Πανηλίθιε! Εσύ και ο Χριστόφιας είσαστε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σε ευχαριστώ που επιβεβαιώνεις την άποψη μου σχετικά με τα κομματόσκυλα σαν και του λόγου σου που είναι σαν γάγγραινα. Χριστόφιας.. Κληρίδης..Αναστασιάδης..Εζεκίας..Παπαδόπουλος.. και λοιποί.. άνθρωποι.. που κάνουν και λάθοι..και η φάρα σας να προσκυνάει ακόμα και στα λάθοι..και να περιμένει κόκαλα να γλείψει!
    Κόμμα μου είναι ο άνθρωπος, η ισότητα η αξιοκρατία...
    Απέχω πολύ από τα κανάλια σου.
    Ο κάθε ένας δικαιούται να έχει άποψη σε μια δημοκρατία.. Αλλά ξέχασα..
    Εσύ απέχεις ιδεολογικά απο αυτό. Προτιμάς άλλα καθεστώτα φτάνει μόνο να είσαι απο τους έχοντας την εξουσία σε τέτοια καθεστώτα.. Αλλιώς αν δεν είσαι θα θυμηθείς τον πατριωτισμό σου και θα μεταμορφωθείς σε επαναστάτη, και αντιστρόφος..
    αλλά προς το παρόν, παρα….μορφώθηκες απο τις πλύσεις εγκεφάλου.
    Οσο για την μίνι φούστα.. όχι δεν φταίει η κοπέλα, αλλά θα φταίει εάν την βιάσουν και μετά από λίγο καιρό περνά συνεχώς πάνω κάτω από μπροστά του βιαστή της και ξαναφορεί μίνι φούστα..Πίο κοντή αυτή την φορά..
    Α.. και κάτι άλλο..Ετσι πληροφοριακά αν θές να μου προσθέτεις κοσμικά επίθετα καλύτερα να χρησιμοποιείς θηλυκό πρόσωπο.
    Δεν θα επανέλθω γιατί δεν θέλω ενα blog να το μετατρέψω σε διαμάχη για δύο.
    Εστω και αν ο ένας εκ των δύο είναι ηλίθιος/α.. Η καλύτερα πανηλίθιος/ια.
    Απολογούμε σε όλους τους άλλους φίλους που διαβάζουν αυτό το blog και στην Νάσια, για αυτή την «διαμάχη» αλλα δεν απολογούμε για τις απόψεις μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ego thelo na ekfraso tin lipi mou pou iparxoun parataxeis opos auti pou exi lerosei ton palio strovolo. den ine tis ideologies tous pou ekfrazoun alla tis dikies tous ellipseis ithon, anasfalies, xaraktira kai diaforon allon pou ean ekfrasto perisotero tha ektheso ton eauto mou.

    ΑπάντησηΔιαγραφή