Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Ρε συ, μη μασάς...

Το κείμενο που ακολουθεί είναι απόσπασμα μηνύματος που μου έστειλε ένας φίλος ακριβός απ' τη Θεσσαλονίκη. 
Αποφάσισα να το δημοσιεύσω γιατί εμένα μου έδωσε δύναμη... 


«Δε θα σε ρωτήσω καν για την κατάσταση στην Κύπρο, η οποία φαντάζομαι ότι είναι ίδια με εκείνη την κατάσταση που βιώσαμε και εμείς το Μάιο του 2009. Ετοιμασία για πόλεμο.

Το μόνο που θα σου πω είναι ότι μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία θα "φιλτραριστούν", με άσχημο βέβαια τρόπο και εξαναγκαστικό, σχέσεις, φιλίες, συγγένειες και κυρίως αξίες. Μην μπεις στη διαδικασία να αγχωθείς. Ειλικρινά, σκέψου μόνο ότι δεν "κλαίμε τα σπίτια μας αλλά τις επαύλεις μας". Οι μόνοι άνθρωποι που θα "καταθλιβούν" είναι αυτοί που ζούνε μια κενή και μάταιη ύπαρξη. Θα δεις ανθρώπους τους οποίους θαύμαζες και αγαπούσες να χάνουν την αξιοπρέπειά τους (και συ τη γη κάτω από τα πόδια σου) απλά γιατί δεν θα μπορούν να πληρώνουν καθαρίστρια στο σπίτι τους. Θα δεις ανθρώπους -κάποιου επιπέδου- να μελαγχολούν γιατί δεν θα ανταποκρίνεται η καθημερινότητά τους στο "επίπεδο" που είχαν δημιουργήσει και είχαν "εγκλωβιστεί". Θα δεις ανθρώπους να κλαίνε που δεν θα μπορούν να αγοράσουν τριπλάσια τρόφιμα από όσα χρειάζονται - έτσι απλά γιατί είχαν μάθει να καταναλώνουν και ηδονίζονταν να τα πετάνε. Φίλοι σου θα αρνηθούν να βγείτε έξω γιατί δεν θα έχουν καινούρια ρούχα και παπούτσια....... Μην μπεις στην διαδικασία (όπως μπήκα εγώ ) να τους συμβουλεύσεις, να τους σταθείς και να τους αλλάξεις - μάταιος κόπος. Δεν μπορούν να μάθουν όλοι ότι η ομορφιά κρύβεται στο τίποτα και ανθίζει με το κάτι.

Εσένα θα συντηρεί την αισιοδοξία σου ο ήλιος, η άνοιξη, το φθινόπωρο, το χαμόγελο της Μυρτούλας, η υγεία των δικών σου ανθρώπων και θα σε χαλάει, πολύ όμως, όχι η οικονομική ύφεση αλλά μόνο η ηθική πτώση (αυτή θα την βιώσεις στο πετσί σου και θα αναθεωρήσεις όλη σου την ζωή).

Θα καταλάβεις συνάμα ότι η αξιοπρέπεια δεν κρύβεται με τίποτα, η καθαρή ματιά και το μεγαλείο ψυχής την προδίδει. Θα καταλάβεις ότι έφθασε η επόχή «όπου οι έσχατοι θα γίνουν πρώτοι». Θα δεις μη «κατέχοντες» να χαμογελούν, γιατί για αυτούς δεν άλλαξε απολύτως τίποτα. Είναι η ματαιοδοξία μας αυτή που μας κάνει να ασχολούμαστε με κουρέματα και με χρέη. Περνάμε καλά μόνο αν έχουμε ανθρώπους δίπλα μας και όχι αν έχουμε λεφτά. Τετριμμένο αλλά αληθινό, θα το καταλάβεις. Και θα το καταλάβεις μετά από καιρό όταν κάποιος γείτονας σου, που δεν θα έχει ούτε τα απαραίτητα, θα σου χαμογελάσει όταν εσύ θα αγχωθείς με τα οικονομικά και θα σου πει «…ρε συ μη μασάς, εγώ είμαι εδώ». Το άκουσα, και μάλιστα από ανθρώπους που δεν είχαν τίποτα, που η ζωή τους είχε στεγνώσει οικονομικά και ψυχικά.

Πρέπει να νιώθεις τυχερή. Δεν είναι δύσκολο το να ζήσεις χωρίς πολλά, το δύσκολο είναι να ζήσεις στην μιζέρια, που σου φυτεύουν οι άλλοι. Όπου άλλοι όχι οι πολιτικοί, αλλά οι νεόπλουτοι κουφιοκέφαλοι Έλληνες και Κύπριοι.

Αυτά δε σου τα λέω για να σε στηρίξω. Δε χρειάζεσαι στήριξη, αλίμονο. Απλά στο λέω για να μη παιδευτείς όπως παιδεύτηκα εγώ… Τα πέρασα και ξέρω, πανικός, άγχος καταστροφολογία… επίπλαστη και μάταιη μιζέρια… μη μασάς ειλικρινά.»




24 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Το ίδιο κι εσύ...
      Σ' ευχαριστώ, καλό βράδυ, καλό ξημέρωμα.

      Διαγραφή
  2. Ευχαριστώ από καρδιάς που το μοιράστηκες μαζί μας. Είχα κι εγώ "ανάγκη" να το διαβάσω όπως κι εσύ. Ένα φιλί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό που έχουμε είναι αυτό που μοιραζόμαστε, καλή μου.
      Σε φιλώ.

      Διαγραφή
  3. "Πρέπει να νιώθεις τυχερή. Δεν είναι δύσκολο το να ζήσεις χωρίς πολλά, το δύσκολο είναι να ζήσεις στην μιζέρια"

    έτσι ακριβώς είναι Νάσια μου ~ εμείς φυτεύουμε κι εμείς καλλιεργούμε αυτά που πραγματικά μας είναι Απαραίτητα.

    Χαιρετώ σε και φιλώ σε..!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι μόνο να το θυμόμασταν πάντα, κι όχι μόνο στα άσχημα, φίλη μου...

      Να 'σαι καλά!

      Διαγραφή
  4. Ωραία τα πιο πάνω, ήδη κάποιους φίλους και γνωστούς τους ξεκαθαρίσαμε από κοντά μας, ήταν πολύ φοβητσιάρηδες και κενοί σε σημείο που ήταν βάναυσοι με τους γύρω τους.

    Όμως θα ήθελα να πάω ένα σινεμά, μια εκδρομή, ένα δείπνο σε εστιατόριο. Το Σάββατο για παράδειγμα. θα ήθελα να φορέσω τα καλά μου ρούχα, όχι τα λιωμένα αθλητικά, και να πιω ένα ποτήρι κρασί με φίλους. Όπως έκαναν οι παππούδες μας πριν 50 χρόνια. Είναι πολλά που ζητώ?

    Ούτε αυτά οι περισσότεροι δεν θα τα έχουμε. Όταν έχεις στόματα να ταΐσεις. Πόσο μεγαλείο ψυχής να μείνει σε ένα γονιό που βλέπει απορημένα ματάκια, σφιγμένα παιδικά χείλη…

    Ε, τότε όχι λοιπόν.
    Φωτιά και σίδερο. Ξεκαθάρισμα από τους άχρηστους που μας περιτριγυρίζουν και μετά τους άχρηστους που παίρνουν αποφάσεις.
    ΛΑΕ ΜΗ ΣΦΙΞΕΙΣ ΑΛΛΟ ΤΟ ΖΩΝΑΡΙ, Η ΠΕΙΝΑ ΤΟ ΚΑΜΑΡΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΚΙΟΤΗ, ΤΟΥ ΣΚΛΑΒΟΥ ΠΟΥ ΤΟΥ ΜΕΛΛΕΙ ΝΑ ΘΑΦΤΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν διαφωνώ με τα όσα λες. Απλώς το ένα, δηλαδή το να μπορείς να εστιάζεις στα ουσιώδη, δεν αντικρούει το άλλο, δηλαδή το να διεκδικείς ζωή με αξία και αξιοπρέπεια.

      Άκου κι αυτό:

      "Όλα καλά
      Αν σε πάρει το πράγμα από κάτω
      θα τσουλίσει καρφί για τον πάτο
      Πρόσεξε καλά
      Αυτό περιμένουν οι γύπες
      Ψυχές που λυγάνε στις ήττες
      Και τότε...άντε γεια"

      (http://www.youtube.com/watch?v=x-_7wSF2XdY)

      Διαγραφή
  5. Πιστεύω ότι θα εκπλαγεί ο καθένας από εμάς των γενεών της ευμάρειας με τα κρυφά αποθέματα δυνάμεων που θα ανακαλύψει μέσα του...
    Να 'σαι καλά, Νάσιά μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ το πιστεύω, Λεμέσιά μου.
      Έστω κι αν φοβάμαι...

      Κι εσύ. Καλό σου βράδυ.

      Διαγραφή
  6. Νάσια μου, πολύ σωστά όλα τούτα και εξίσου "σοφά" που έγραψε ο ακριβός σου φίλος.
    με μια μικρή ειδοποιό διαφορά: να υπάρχει ένα πιάτο στο τραπέζι...
    να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι ακριβώς, Λύχνε.
      Μα επειδή δυστυχώς θα υπάρξουν και άνθρωποι χωρίς αυτό το πιάτο στο τραπέζι, μόνο αν σταθούμε οι υπόλοιποι δυνατοί κι ανθρώπινοι, θα μπορέσουμε και να μοιραστούμε μαζί τους το δικό μας πιάτο και να παλέψουμε για να αλλάξουν οι καιροί.

      Κι εσύ να 'σαι καλά. Σ' ευχαριστώ.

      Διαγραφή
  7. Αντί για σχόλιο:

    We enter a little coffeehouse with a friend of mine and give our order. While we’re approaching our table two people come in and they go to the counter:
    ‘Five coffees, please. Two of them for us and three suspended’ They pay for their order, take the two and leave.

    I ask my friend: “What are those ‘suspended’ coffees?”
    My friend: “Wait for it and you will see.”

    Some more people enter. Two girls ask for one coffee each, pay and go. The next order was for seven coffees and it was made by three lawyers - three for them and four ‘suspended’. While I still wonder what’s the deal with those ‘suspended’ coffees I enjoy the sunny weather and the beautiful view towards the square in front of the cafe. Suddenly a man dressed in shabby clothes who looks like a beggar comes in through the door and kindly asks
    ‘Do you have a suspended coffee ?’

    It’s simple - people pay in advance for a coffee meant for someone who can not afford a warm beverage. The tradition with the suspended coffees started in Naples, but it has spread all over the world and in some places you can order not only a suspended coffee, but also a sandwich or a whole meal.

    Wouldn’t it be wonderful to have such cafe's or even grocery stores in every town where the less fortunate will find hope and support ? If you own a business why don’t you offer it to your clients… I am sure many of them will like it.

    ΔemΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλληλεγγύη μπορεί να εκφραστεί με πολλούς - διαφορετικούς της φιλανθρωπίας - τρόπους. Ας τους βρούμε, λοιπόν!

      Σ' ευχαριστώ καλέ μου ΔemΩΝ.

      Διαγραφή
    2. Να δούμε τι άλλη πελλάρα θα σκεφτούμε για να παίζουμε τους κλοουν στο τσίρκο του καπιταλισμού.

      Διαγραφή
    3. Δηλαδή ρε παρέα εν να κάθουνται δκυο πλάσματα μες τον καφενέ τζαι διπλα που το πάγκο του καφετζή να έσιει στοιβασμένους ένα κάρο σασπέντε φεντζιανούθκια? Δευτερην ημέρα ο καφετζής εν λουθεί πετρόλαον τζια να το άψει. Να πκιερώνεται για τα φαντάσματα. Εβαρτήκετε να σαντανώσετε τον κοσμο.

      Διαγραφή
  8. Εξαιρετικό κείμενο! Και πραγματικό στο μεδούλι του...Μη μασάς μικρή μου. Μη μασάμε!! Δεν θα πτοηθούμε τόσο εύκολα ;)
    *στα λέω βιώνοντας δυσχερή θέση εδώ και καιρό. Για να τα ακούω και εγώ...;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επειδή βρίσκεσαι σ' αυτή τη δύσκολη θέση, βολτίτσα μου, γι αυτό κι έχει ιδιαίτερη αξία το σχόλιό σου.

      Σ' ευχαριστώ από καρδιάς.

      Διαγραφή
  9. H επανασταση που δεν καναμε ποτε από μόνοι μας, ερχονται τωρα να μας την επιβάλουν Τροικα και τρίτη δύναμη μαζί. Η Τροικα κακόβουλα, η τρίτη δύναμη είναι καποιος που εχει απηυβδήσει μαζί μας τοσο καιρο και ακούει τις φωνες του δυστυχισμενου κόσμου.

    θελω να πω επίσης ότι υπάρχουν ατομα που ξυπνουν καθε πρωι και κανουν αγωνα για να δωσουν ελπιδα σε αυτούς που την εχασαν, χωρις κανενα συμφέρον αλλα μόνο και μόνο από υποχρέωση. Ο Πανος και η Ελενα στην Κεντρική Τράπεζα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πια είναι για όλους μας υποχρέωση ο αγώνας για ελπίδα και για καλύτερες ημέρες. Η επανάσταση που πρέπει να γίνει.

      Σας ευχαριστώ πολύ.

      Διαγραφή
  10. Πολύ σωστά όλα Χνάρι μου.
    Για να μαθαίνουμε...
    Ο καθένας για τον άλλο, όπως κι ο,τι μπορεί... με γενναιοδωρία και διάκριση!

    http://vimeo.com/58817250

    Είμαι σίγουρη πως ο απλός κόσμος θα είναι αλληλέγγυος, η καρδιά μας χτυπά για τον άλλο, πιστεύω σε εμάς... θα είναι δύσκολο να χάσουμε και να εγκαταλείψουμε όσες πολυτέλειες γνωρίσαμε, συνηθίσαμε κι αγαπήσαμε... μα η ευτυχία είναι δίπλα μας πάντα κι είν' απλή και δωρεάν... δεν είναι στο πρώτο πρωινό χαμόγελο της Μ, στη θάλασσα, στον απογευματινό αέρα και σε ένα πιάτο φαγητό; Αυτό το τελευταίο πρέπει να διασφαλίσουμε.
    Φοβάμαι πολύ την κλονισμένη εως χαμένη εμπιστοσύνη προς τους πολιτικούς και τους θεσμούς...διαφθορά κι ιδιοτέλεια... κι άντε να βρούμε την Αλήθεια και τον Άνθρωπο μέσα εδώ...

    Στο χέρι μας να το αλλάξουμε με όσα μέσα έχουμε.
    Δικαίωμα στο όνειρο, καθήκον στον Αγώνα λέγαμε, ας πάρουμε τη ζωή μας και πάλι από την αρχή κι ο Θεός είναι δίπλα σε κάθε τίμιο αγώνα.
    καλό μήνα με χάρη και χαρές εύχομαι και
    φιλιά σε σένα και τη Μ από Βξλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Αλληλεγγύη σημαίνει αγάπη και σεβασμό", όπως ακριβώς το λέει στο βίντεο που μου έστειλες, καλή μου.

      Σήμερα στη μεγάλη συναυλία στην τάφρο το μήνυμα μιας φίλης έλεγε: "Είμαι εδώ με απίστευτα πολύ κόσμο παντού!! Είχα καιρό να νιώσω έτσι... όμορφα! Ελπίζω να μη φοβάσαι ακόμα"

      Η αλήθεια είναι ότι συνεχίζω να φοβάμαι... Αλλά οι αντιδράσεις των ανθρώπων της απλής καθημερινότητας, η αξιοπρέπεια κι η αλληλεγγύη τους, σαν να δείχνουν ένα δρόμο, σαν να δίνουν μια ελπίδα...

      Δικαίωμα στο όνειρο, καθήκον στον αγώνα, λοιπόν, ναι!

      Διαγραφή
  11. Δε με πειράζει που θα ζήσουμε μόνο με τα βασικά, κι ακόμα λιγότερα. Κάπως έτσι μεγαλώσαμε, εμείς που γεννηθήκαμε λίγο μετά το 74, με τα παιδικά μας χρόνια στη δεκαετία του 80. Αυτό που με πειράζει ομως είναι ότι ο κόσμος αυτός δεν αλλάζει ποτέ, πάντα το άδικο, η διαφθορά και η εκμετάλλευση μας κυβερνούν. Μακάρι να υπάρξει μια ανατροπή, να ζήσουν τουλάχιστον σε ένα καλύτερο κόσμο τα παιδιά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι να είχα μια αισιόδοξη πρόβλεψη να κάνω, φίλη μου. Δεν έχω, δυστυχώς.
      Κι οι ανατροπές, με φωτιά και με μαχαίρι πάντα. Ούτε αυτό θα το ευχόμουνα για τα παιδιά μας.
      Ό,τι απομένει μόνο απ' την ομορφιά κι απ' την αγάπη...

      Να σαι καλά.

      Διαγραφή